Pagina's

zondag 12 augustus 2018

Op CNG naar Spanje rijden : een overlevingsgids


Deze week zijn we teruggekomen van vakantie, traditioneel is dat een 3 à 4-tal weken met de auto door Frankrijk via Bordeaux naar Spanje, waar we op verschillende plaatsen verblijven:  Navarra in het noorden, Madrid in het centrum en Velez-Malaga in het zuiden.

Dit jaar ondernamen we voor de eerste keer de reis met een CNG wagen: onze gloednieuwe Volkswagen Caddy.  Deze heeft een actieradius van 500 à 600km op CNG en een 13 liter benzine reservetank waarmee je een 150tal km kan. 

 Bij de aankoop van de wagen deden we navraag naar de beschikbaarheid van CNG-tankstations op de weg naar zuid Spanje in de volkswagen garage.  De verkoper kon ons overtuigen dat dit geen probleem was: een medewerker van de garage was al eens naar Zuid-Frankrijk gereden zonder op de reserve benzinetank te moeten terugvallen.  Er zouden al reeds voldoende CNG-stations zijn, gewoon kwestie van een lijst te halen van internet en er zou zelfs een app van bestaan.

Geen zorgen dus, makkelijk als 1,2,3 ... onze ervaring bleek toch anders. De bedoeling van deze blog post is om te delen wat we geleerd hebben.

Hieronder de belangrijkste tips. 

1.     Niet alle stations zijn publiek toegankelijk.  
Hiervoor wordt op bijna geen enkele overzicht site of lijsten met cng stations voor gewaarschuwd, maar is wel de praktijk.
Vooral in Frankrijk kan er in veel stations enkel betaald worden met een specifieke tankkaart voor professionelen. We hebben dit voorgehad bij de (onbemande) stations van Fenosa en Engie.  Deze liggen vaak op afgelegen industrieterreinen, wat de omweg en teleurstelling nog groter maakt. In Spanje konden we meestal wel tanken met een gewone betaalkaart, behalve in een Endesa station.  Bizar genoeg kan je dus in de Fenosa stations in Spanje wel gewoon met bankkaart betalen waar dit in Frankrijk niet lukte.
Stations die wel publiek toegankelijk zijn:
- Frankrijk: Total, Avia
- Spanje: Fenosa, Repsol
2.     Bediening: startknop niet overal hetzelfde
In de meeste stations volstaat 1x kort drukken op de startknop om te beginnen met tanken , waarbij het tanken stopt als de tank vol is of als er op de stop knop gedrukt wordt.
Er zijn echter ook stations waar je de knop moet blijven indrukken om te tanken tot de tank helemaal vol is (soms 5minuten later).  Een voorbeeld hiervan is de Total in Frankrijk en wellicht ook Avia in Spanje.  De eerste keer dat we dit voorhadden in Avia zijn we doorgereden: tanken stopte na 0.5kg en de pompbediende wist ook geen raad (erg!).  Ik dacht dat de pomp gewoon niet genoeg druk had, maar achteraf besefte ik dat ik de knop had moeten blijven indrukken.
3.     Bediening: vulpistool werkt niet overal hetzelfde
De meeste vulpistolen zijn "fool proof", maar niet allemaal:
- Het systeem dat we in België gewend zijn werkt met een vulpistool dat je tegen de vul mond  van de wagen aandrukt en vervolgens de trekker indrukt om de koppeling te maken.
- In Frankrijk en Spanje kom je meestal vulpistolen tegen waarbij je een hendel 180° wijzerzin moet omdraaien, wat ook eenvoudig is.
- Er bestaat ook een ingewikkelder systeem waarbij het vulpistool eerst moet "ontgrendeld" worden door de hendel even tegenwijzerzin te draaien.  Pas dan past het vulpistool op de wagen, en vervolgens draai je de hendel weer tegenwijzerzin om hem te koppelen. Dit hadden we voor in een Frans AVIA-station. Bijna waren we weggereden omdat we dachten dat het vulpistool niet voor personenwagens bedoeld was.
4.     Kies stations met openingsuren en tank tijdens die openingsuren.
Indien je de keuze hebt tussen een station met openingsuren en een station dat 24/7 open is, dan het station met openingsuren vaak het interessantste, want vaak zijn de 24/7 stations niet bemand en is er dan ook niemand als er zich een probleem voordoet.  Een keer hadden we een probleem met touchscreen betaalsysteem dat geblokkeerd was. Dankzij pompbediende konden we toch tanken.
5.     Zorg dat je over verschillende betaalkaarten beschikt (Kredietkaart en Debet kaart).
 Sommige stations aanvaarden enkel kredietkaart.
6.     Vertrouw niet zomaar op advies van locals 
Deze beweren vaak met zekerheid dat ze weten wat CNG is en dat er een station in de buurt is. Vaak verwarren ze met lpg.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten