Pagina's

donderdag 16 januari 2014

De kogel is door de kerk: VW Eco Up!Toen we onze Peugeot 206 dieselwagen kochten in 2003, was dat met het milieubewuste voornemen dat de volgende wagen een elektrische wagen zou zijn.

Enig probleem: elektrische auto's waren toen nog niet betaalbaar en bovendien was de infrastructuur voor opladen en onderhoud  niet aanwezig.  Fast forward naar 2014 en er is weinig veranderd: de kost van een elektrische wagen blijft een veelvoud van de kost voor een gewone wagen.  Onder de 30 000 euro zijn er weinig elektrische wagens.

Halverwege 2013 lazen we over rijden op aardgas / CNG.  Uiteindelijke was het de tijdelijke premie van de aardgasfederatie (die nog tot eind februari 2014 loopt) die ons over de streep haalde.

Voordelen CNG:
 • Minstens even veilig als diesel of benzine, dus niet vergelijkbaar met LPG waarbij je niet ondergronds mag parkeren
 • Milieuvriendelijk.
  Lage CO2 uitstoot (79g/km) en geen fijn stof.
  Bovendien kan je praktisch CO2 neutraal rijden als je enkel op biogas rijdt. Momenteel is dat wel nog niet mogelijk.
 • Brandstofkosten: 30 a 40% lager
  1kg CNG kost momenteel 1,05 cent.  Met 3 a 4 kg zou je  100km kunnen rijden. 
  Je hebt dus een "volle tank" (11kg cng) voor 11,55 euro, daarmee doe je 250 a 300km.
 • Onderhoudskosten laag
  Zou niet duurder zijn dan onderhoud van een diesel of benzine wagen.
Nadelen CNG:
 • Weinig CNG tankstations
  In Belgie zijn er een twaalftal, maar er komen er steeds bij. Eentje ligt op enkele km van ons huis.
 • Beperkte actieradius: 250 a 300km op CNG
  Als de CNG op is kan er overgeschakeld worden op benzine zodat je in totaal tot 600km ver kan, maar je koopt geen CNG wagen om op benzine te rijden.
 • Start gebeurt op benzine, schakelt daarna wel direct over op aardgas.
 • Tanken zelf zou iets langer duren (2 minuten)

Een keuze maken uit merken, modellen en garages was niet zo moeilijk: "gelukkig" zijn er nog niet zo heel veel CNG wagens op de markt. Na een aantal weken wikken, wegen, testritten maken en vooraleer veel informeren hebben we vanavond de bestelbon getekend voor een Volkswagen Eco Up! bij garage Vanderhaeghen in Kortrijk. Deze wagen rijdt op CNG , niet te verwarren met de  e-UP! op elektriciteit. Leverdatum: medio maart 2014. Spannend!

Over onze huidige Peugeot 206 kunnen we enkel positief zijn: zuinig in verbruik en betrouwbaar. Na 11 jaar en 180 000km hebben we geen extra kosten gehad, behalve de normale onderhoudskosten.   De nieuwe CNG wagen zal dus zijn best moeten doen om na 10 jaar een even goede indruk na te laten. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten